Monday, September 22, 2008

AD4, egyben utolsó

Negyedik, egyben az utolsó beszámoló a sepsiszentgyörgyi román- magyar színházi találkozóról, hiszen a vártnál egy nappal korábban ért véget a színházi rendezvény. Bodó Viktor péntek éjjeli visszautazása miatt a szombat reggelre tervezett zárórendezvény és kollokvium péntek este került sorra, így a találkozó kissé rövidebbre sikerült. Mégis voltak előnyei e rövidített kiadásnak, hiszen az utolsó előadásra az eddigi fesztivállátogatok többszöröse jött el, így hírtelen megduzzadt a kollokvium résztvevőinek száma is.


Nagy siker övezte Bodó Viktor Ledarárnakeltüntem című előadását. A budapesti Katona József Színház előadása Kafka per-ének meglehetősen szabad színpadi adaptációja, azaz, ahogyan Vinnai András és Bodó Viktor nevezi: Kafka, A per című műve miatt íródott drámai változat. A zenés- táncos megaprodukció főszereplője lényegében nem is Josef K. (Bodó átíratában néhol Jóska, Józsi), hanem elméjének őrült szüleményei. A látszólag kaotikus történésekben, interaktív improvizációkban a magas- és populáris kultúra közismert „termékei” is be vannak építve: operarészletek, ismert filmes megoldások, musical betétek stb. Az utobbi évek egyik legizgalmasabb előadása egyaránt vonzotta a színházi szakmát és a közönséget is, valóságos „háborús helyzet”alakult ki a helyfoglalás során.


Az előadást követően került sor az „előrehozott” kollokviumra a két drámaíró- rendező, Gianina Cărbunariu és Bodó Viktor részvételével. A Mihaela Michailov, kritikus vezette beszélgetésen leginkább a meghívottak szöveghez való viszonyát, a próbafolyamat mikéntjét boncolgatták. Mihaela Michailov kiemelte a Bodó Viktor előadásaira (Boldogtalanok, Fotel, Ledarálnakeltüntem) jellemző zenei struktúra jelenlétét, amely az előadások „pillérét” is képezi. A szöveg és a próbafolyamat, illetve a társulatépítés viszonyát firtató kérdésekre Gianina Cărbunariu elmondta, hogy színészeivel már a főiskola óta együtt dolgozik, viszont egyre nehezebben sikerül fenntartania a csapatot, lehetséges megoldásnak a Bukarestből való elmenés bizonyulhat. Előadásainak szövegére reflektálva kiemelte, hogy a szöveg rengeteg módosításon megy át, mindig a próbafolyamathoz idomul. Bodó Viktor elmondta, hogy a Katona József Színház társulatával hivatalosan nyolc hétig, de mindent összevetve három évig dolgoztak az előadáson.

No comments: